Oppskrift på pizza margherita fra Aperitif.no

Pizza Margherita

Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

Deigen:
500 g hvetemel (av typen 0 eller 00, høyt proteininnhold)
25 g gjær
Ca 2½ - 3 dl lunkent vann
En klype salt

Fyllet:
300 g mozzarella
400 g skrelte tomater i terninger, gjerne San Marzano fra boks
Friske basilikumblader
Jomfruolivenolje
Salt

Alternativer til fyll/topping:
Pølser og sopp:
Tilsett også 200 g pølse uten skinn samt litt frisk sjampinjong i skiver.

Capricciosa:
Litt frisk sjampinjong i skiver, 6 båter artisjokk i olje og 50 g kokt skinke (tilsettes de siste minuttene av steikingen).

Marinara:
½ kopp tomatsaus eller hakket hermetisk tomat og litt salt, fordeles over pizzabunnen. To hvitløksfedd i tynne skiver drysses over, deretter en runde med olivenolje.

Romana:
Denne pizzaen kalles Romana i Napoli og Napolitana i Roma, men aldri motsatt! 400 g skrelte tomater i terninger fordeles over deigen og mozzarellaen. 8-10 ansjosfileter legges over, samt en runde med olivenolje.

Estiva:
Sommerutgaven av Margherita bruker friske tomater, 2-3 stykker. De må være modne men fortsatt faste og uten for mye frø. Kutt tomatene i terninger, bland med litt revne friske basilikumblader og hell over pizzadeigen og mozzarellaen. Før pizzaen serveres fordeles en håndfull friske rucculablader over.

Fremgangsmåte:

Selv om Margherita er en svært enkel pizza med sine få ingredienser, er den kanskje den vanskeligste pizzaen å lage til perfeksjon. Og derfor veldig godt egnet for å skille ut klinten fra hveten. Alt som inngår må nemlig være perfekt, deigen må ha fått riktig tid på seg og må ha fått riktig mengde knaing og vending, mozzarellaen må komme fra kyr som har gresset i området rundt Napoli, tomatsausen må være perfekt laget, og helst av San Marzano-tomater som dyrkes i Vesuvs mineralrike skråninger. Olivenoljen må selvsagt være av topp kvalitet, og det samme gjelder basilikumen. Ideelt må den bakes i en vedfyrt ovn hvor de glovarme steinflatene (holder ca 500 grader) vil gjøre undersiden av pizzaen sprø i løpet av få minutter. Siden de færreste har tilgang på Napoli-ingredienser, er det viktig å merke seg at ingrediensene alltid må være av beste kvalitet, og at pizzaen må lages med kjærlighet og respekt.

Tilberedning:
Begynn med å helle melet på en bakeplate eller -bolle og lage en fordypning. Smuldre gjæren oppi og tilsett dråpevis lunkent vann til gjæret blander seg godt. Begynn forsiktig å kna melet inn i væsken og fortsett til du har en smidig og elastisk kule.

Pakk den inn i et kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i en halv time.

Fukt en bakeplate med litt olivenolje og legg deigen oppå. Kjevle den tynn, og tynnest på midten. I henhold til reglementet for den ekte napolitanske pizzaen er det imidlertid ikke lov å bruke kjevle eller andre mekaniske hjelpemidler - kun håndkraft!

Deigen skal formes med høyre hånd samt tommel og pekefinger på venstre. Maksimal tykkelse er 3 mm.

I mellomtiden deles mozzarella i tynne skiver, tomatterningene has i en bolle, tilsettes litt olje, en klype salt, frisk basilikum og får hvile mens ovnen varmes til 300 grader.

Fordel mozzarellaen på deigen som har fått heve på ny, deretter tomatene, litt olivenolje og sett inn i ovnen til osten har smeltet. Det tar ca 8-10 minutter.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kate A. F.

Kate A. F.

37, Vestby

Jeg er en kløpper til å samle - spesielt på lure ting og nyttige saker. Problemet er at de oftest støver ned i en skuff. Men nå skal jeg samle de her, så de er lett tilgjengelige! Mest for min egen del, men du får gjerne snappe opp tips om du vil :)

Kategorier

Arkiv

hits